St.- Pietersbergloop

St.- Pietersbergloop

Jans No Comment
Blog Leden

Mijn zesde wedstrijd op rij alweer vandaag zondag 26 september. En nog wel een speciale want dochter Evy viert vandaag ook nog eens haar 5e verjaardag. Eigenlijk wilde ik een dag eerder gaan rennen in het Duitse Niereau, een plaatsje in de Noord-Eifel. Omdat het de vrijdag ervoor wat laat is geworden en ik die avond ook nog eens heel erg laat erg veel gegeten had, had ik daar zaterdags nog last van. Ik merkte het die ochtend tijdens het begeleiden van deelnemers aan de Starttorun trainingen van JustGoo.nl Ik had al besloten die middag niet naar Duitsland af te reizen toen ik een startnummer kreeg aangeboden voor de St.- Pietersbergloop in Maastricht de dag er na. Ik moest er wel even over nadenken vanwege de verjaardag van Evy maar een snel contact met het thuisfront was voldoende om op het aanbod in te gaan.

De St.- Pietersbergloop werd voor de eerste maal georganiseerd en in tegenstelling tot mijn niet al te hoge verwachtingen zat alles (bijna) perfect in elkaar. Hulde aan de organisatie trouwens. Zelfs de bewegwijzering vanaf de A2 was ruim voorzien. Vanaf de parkeerplekken moest men wel een stukje naar start en finish wandelen maar à la, je bent loper of je bent het niet 🙂

De wedstrijd zelf

Ruim een half uur na de start van de eveneens georganiseerde stevige halve marathon werd het startsein gegeven voor een pittige 10 kilometer over  de St.- Pietersberg richting Kanne (B) en vanaf die zijde werden we weer de St.- Pietersberg opgejaagd richting de finish. Een vrij pittige omloop, althans voor mij. De eerste kilometer voerde eerst over het ENCI terrein om vanuit daar aan een eerste beklimming te beginnen. Snel rekenend zag ik dat ik als 20e door de bocht omhoog liep. Jammer genoeg heb ik de kilometeraanduidingen onderweg niet opgemerkt, tenminste niet allemaal. Een heel klein minpuntje. Met een rood hoofd kwam ik boven om na een stuk over het plateau weer af te dalen over graspaden en daar een 3 kilometer op de weg zien staan. Doorkomst 13′11”.

Het parcours bleef op en neer golven en ik haalde zo heel af en toe iemand in die te snel was gestart en het eventjes moeilijk had. Onderweg waren ze in Kanne (B) een (levende)wegwijzer vergeten neer te zetten en moest men afgaan op de bijna weggeregende pijlen op de betonweg. Achter mij hadden dat een enkeling niet door en denderden rechtdoor waar rechtsaf geslagen moest worden. Een stuk verderop kwamen zij gelukkig weer op het parcours terecht maar nu wel op gelijke hoogte. Met dat in gedachten deed ik er het rechte stuk vanuit Kanne (B) op de vlakke Mergelweg richting Maastricht maar een schepje bovenop, ik voelde me op dat moment trouwens heel sterk.

Maar dat gevoel ging snel over. We moesten natuurlijk die verrekte berg weer op en over om bij start en finish uit te komen. De eerste 2 à 300 meter trok ik er berg op nog flink aan met een net bijgehaalde loper achter mij aan maar toen was het ineens eventjes over. Eventjes maar, de loper die ik net had bijgehaald zag ik langzaam van mij weglopen en eenmaal boven gekomen moest ik nog even op adem komen waar hij gewoon een kleine 150 meter bij mij wegliep. Gelukkig kon ik mij herpakken en denderde soms met gevaar voor uitglijden, omhoog en omlaag door het bos richting St.- Pieter. In de afdaling over het asfalt kon ik nog lekker aanzetten en finishte na 10 kilometer in een mooie 42′56” netto eindtijd.

Omdat het Evy haar verjaardag was en we ook nog even bij de expositie “Octomber” in ons Grijzegrubben langs wilden zijn we na de finish en het uitlopen snel huiswaarts gekeerd en heb ik een prijsuitreiking gemist. Op de website van Racetimer.eu zag ik dat ik 11e totaal en daarmee 3e in de klasse 45+ was geworden. Prijs misgelopen? Maar wel een heerlijk gevoel om mee de winter in te gaan.

Mijn trainingstotalen van de afgelopen week, tot en met zondag 26 september:

  • ———-
  • Dinsdag 21 september (14 kilometer)
  • Woensdag 22september (10 kilometer
  • Donderdag 23 september (14 kilometer
  • ———-
  • Zaterdag 25 september (5,6 kilometer)
  • Zondag 26 september (10 kilometer + 3,5 kilometer in- en uitlopen )