EMIL ZATOPEK

DE TSJECHISCHE LOKOMOTIEF !!!!

Emil Zatopek, de Tsjechische langeafstandsloper met de bijnaam “De Locomotief”, behoord zeer duidelijk in de top van het rijtje “Legendarische Lopers Aller Tijden. In zijn carrière behaalde Zatopek 5 Olympische medailles gewonnen: 4x goud en 1x zilver. Verder hij 18x een wereldrecord en won ook nog eens 3x een Europees Kampioenschap (WK’s werden in die nog niet gehouden).

Vooral over zijn prestaties tijdens de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki wordt met steeds meer respect gesproken. In acht dagen tijd veroverde Zatopek drie gouden Olympische titels: Op 24 juli won Zatopek de 10 km (in 29:17); op 29 juli won Zatopek de 5 km (In een Olympisch Record van 14:06) en op 1 augustus won Zatopek dan ook nog de marathon in een Olympisch Record van 2:23:02.

De IAAF heeft Zatopek dan ook geëerd met de Gouden Orde van Verdienste.

In 1983 was Emil Zatopek te gast in Nederland. Hij verbleef toen bij Cees Verhoef (een van de oprichters van Ron Clarke). Op 17 april fungeerde hij toen als starter voor de Utrecht Marathon. Door voorzitter John Boer werd Zatopek toen die dag ook benoemd tot erelid van de vereniging. Dit moment zal blijven bestaan als een van de grootste momenten in de geschiedenis van de AV Ron Clarke.

Emil Zatopek werd geboren op 19 september 1922 in Koprivnice (Moldavië), was gehuwd met Dana (Olympisch kampioene speerwerpen Helsinki 1 uur voor Zatopek’s triomf op de marathon) en overleed op 22 november 2000 op 78-jarige leeftijd