GERARD NIJBOER

NEDERLANDS MEEST SUCCESVOLLE LOPER ALLER TIJDEN !!!

Gerard Nijboer maakte in 1979 zijn debuut op de marathon. In 1980 in Amsterdam in zijn derde marathon probeerde Nijboer zich te kwalificeren (2:14:00) voor de Olympische marathon in Moskou. Een schema van 2:13:30 moest daarbij haalbaar zijn voor Nijboer die een PR van 2:16 had.

Gerard Nijboer snelde tot ieders verbazing, ook van zichzelf tot een tijd van 2:09:01: een Nederlands en Europeesrecord. Alleen Derek Clayton, Australier, was ooit in de wereld sneller geweest.

Ook bij de Olympische Spelen maakte Nijboer naam; achter de (toen nog) ongenaakbare Oost-Duitser Waldemar Cierpinski eindigde Nijboer als 2e en bracht de zilveren medaille mee naar huis.

In 1982 bij de Europese Kampioenschappen in Athene wist Nijboer op de klassieke marathon wel Cierpinski achter zich te laten, net als de Belgen Parmentier (2e) en Lismont (3e), terwijl hij onderweg nog tijd vond om z’ schoenveter opnieuw te lussen.

Nijboer’s Nederlandse record op de marathon doorstond gedurende 23 jaar vele aanvallen, totdat Kamiel Maasse in 2003, ook in Amsterdam, er in slaagde het te vebeteren tot 2:08:31.