Rur Wurm Lauf Unterbruch D

Rur Wurm Lauf Unterbruch D

Jans No Comment
Blog Leden

Na mijn inspanning tijdens de La Gileppe Trophy van gisteravond stond vandaag de Rur Wurm Lauf in het Duitse Unterbruch op de agenda. Ik ben geen voorstander van twee wedstrijden achtereen op opvolgende dagen maar volgens AV Ron Clarke clubmaatje Robert Willems was dit er een om eens aan deel te nemen. En wat ook belangrijk was, het parcours zou zo vlak als een biljartlaken zijn. En dat trok mij ook wel gezien alle trainingen hier in het Zuid-Limburgse heuvelland afgewerkt moeten worden over de vele heuvels. Zoals je weet word je daar niet echt snel(ler) van. Deze ochtend stond er nog wel een training van JustGoo op het programma, een duurloop voor mijn groep over een kilometer of 10 à 12 in ……. juist ja, heuvelachtig gebied. Het werd de Rasberg op en met een ommetje weer af (die “molshoop” vanuit Maastricht naar Berg en Terblijt, voor de niet Limburgse lezers) in drukkend warme omstandigheden met zelfs flinke zonnige perioden en veel, heel veel wandelaars onderweg. 11 Kilometer op de teller deze morgen.

Robert kwam ons al bijtijds oppikken met zijn voiture, Joyce zou ook gaan rennen en Evy gaat natuurlijk mee als vaste supporter. Lekker bijtijds kwamen wij aan bij de start- en finishlocatie van de wedstrijd. Ingeschreven, Robert en Joyce de 5 kilometer en ikzelf de 14 kilometer wedstrijd. Waar begin ik aan dacht ik nog. Ik was nog steeds stijf en stram. Tenminste, zo voelde het. We zaten nog niet koud aan de koffie en voor mij alleen ook nog met een stuk bijbehorende zoete kaastaart of het begon te regenen zoals we de laatste tijd wel gewend zijn.Ik zag de bedrukte gezichten van Robert en Joyce  nog somberder worden. Kop op, zei ik laconiek. Wat nu valt hebben we alvast gehad. En gelijk kreeg ik, deze keer. Net voordat ze echt wel aan de warming up moesten beginnen werd het droog. Droog …. maar wel ontzetten benauwd en drukkend, tijdens alle twee de afstanden.

De race van Robert en Joyce verliepen voor beiden meer dan goed, Robert werd 9e totaal en 1e in zijn leeftijdsklasse met de daarbij behorende volle bak aan punten voor het algemeen eindklassement. Joyce liep ondanks dat ze onderweg in de bosjes even uit de broek moest de 5 kilometer onder het half uur. Zelf had ze de tijd nog stil en daarna weer aangezet en kwam op een zelf geklokte 27’51” uit. Daarmee had ze een stukje hoger gescoord dan de 120e plaats totaal nu. Over dat eindklassement van de Rur Eifel Cup, Joyce en ik lopen hier alleen de individuele wedstrijden en gaan niet voor het klassement omdat de meeste wedstrijden niet uitkomen of dat er geen twee afstanden per dag zijn zodat we beiden mee kunnen strijden, eentje mag tenslotte Evy vermaken en verwennen terwijl de ander rent.

Mijn beurt nu …. tijdens het inlopen werd mijn stramheid er niet beter op en de tussen de middag verorberde pannenkoeken met stroop deden mijn maag ook al niet veel goeds. In het uur vooraf had ik al een halve liter water op en tijdens het inlopen had ik een tweede halve liter flesje ook zo leeg. Het water leek te werken, ook water smeert. Nog even uit de broek in een maisveld en wat versnellingen en op naar de start. Ik zweette ondertussen als een molenpaard, jeetje wat benauwd. Een harde knal, de Garmin ingedrukt en hop ….. op weg. Een beetje rondkijkend en voor het gevoel voorzichtig gestart, alhoewel voorzichtig. De eerste kilometer ging meteen al in 4’04” en de tweede kilometer in 4’01”. Rustiger aan doen leek mij wel verstandig want de bovenbenen begon ik al een beetje te voelen. De daaropvolgende kilometers gingen in 4’07”, 4’10” en 4’17”, nog niet echt rustiger aan maar het ging wel en was makkelijk vol te houden. In eerste paar kilometers waren er nog veel asfaltwegen maar gaandeweg werd het meer en meer onderbroken door veldwegen en grindpaden, kasseiwegen en ander veelsoortige wegen totdat het alleen maar over soms modderige landwegen ging. De ronde werd op die manier niet snel, maar bleef zoals Robert mij beloofd had wel vlak. Zo heel langzaam begon ik wat mensen bij te halen en op een recht lang stuk heel ver voor me zag ik een directe concurrent in mijn leeftijdsklasse met zijn blauw shirt voor mij uit rennen in een klein groepje. Een mooi richtpunt.

De kilometers volgden elkaar snel op en bij een waterpost kon ik mooi mijn achterstand op het groepje voor mij meten, 1 minuut 48 seconden. Jeetje, in de bocht achterom kijkend zag ik dat mijn achtervolgers ook langzaam aan het afhaken waren en die voorsprong ook langzaam groter werd. Ik liep al een hele tijd alleen door het Duitse landschap tussen de riviertjes de Wurm en de Roer. De gemiddelde kilometertijden naar het 10 kilometerpunt gingen in om en nabij de 4’15” per kilometer. En ik liep langzaam in op mijn voorgangers. In de wedstrijden de afgelopen tijd ben ik de 10 kilometer nog niet voorbij gegaan maar daar was ik tijdens het lopen helemaal niet mee bezig. De groep voor mij was ook uit elkaar gevallen en met stevige hardlooppas liep ik de laatste kilometers snel op ze in, alhoewel kilometer 11 in 4’23” ging. Zakte het tempo bij mij ook? Geconcentreerd en af en toe de achterstand in tijd opgemeten liep ik elke volgende kilometer verder op ze in. Mijn tempo had ik weer te pakken en liep de laatste kilometers weer in gemiddeld 4’15” per kilometer en naderde vlak voor de streep enkele van mijn opponenten in de rug en kwam als 15e over de finish. Jeetje …. dat viel achteraf best mee, als ik onderweg een medeloper had gehad dan had elke kilometer misschien wel een enkele tel sneller gekund en was ik onder het uur gebleven, mijn eindtijd werd officieel 1:00’16” en werd een tweede plaats in mijn leeftijdscategorie mijn deel. En dat na de loodzware wedstrijd van gisteravond.

De achterstand rond kilometer 10 van 1 minuut 48 werden er op de streep nog maar tussen de 13 en 50 seconden op de uiteengevallen groep voor mij. De totale race werd door mij op de eerste paar kilometers en kilometer 11 na in bijna eenzelfde tempo gelopen, de groep voor mij was duidelijk “ingestort”. Dat belooft wat voor de volgende wedstrijden, de trainingen hebben effect, evenals de geplande rustdagen. Op naar de volgende wedstrijd.